Zupa marchwiowa z imbirem i pomarańczami
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
ziemniaki | 3 duże |
marchew | 6 dużych |
mleko kokosowe | szklanka |
imbir świeży | kawałek 3 cm |
pomarańcze | 2 |
cynamon | 1 łyżeczka |
sól i cukier do smaku | |
pieprz biały do smaku | |
oliwa | 2łyżki |
masło | 2 łyżki |
czosnek | 3 duże ząbki |
cebula | 1 duża |
Bardzo rozgrzewająca i pożywna zupa o egzotycznym smaku przywołującym z jednej strony wspomnienia z zamorskich podróży a z drugiej - święta...
Ziemniaki, cebulę, marchew, czosnek, imbir obrać i pokroić. W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę z czosnkiem i imbirem. Kiedy cebula nabierze złotego koloru dodać ziemniaki i marchew. Smażyć mieszając 5 minut. Dodać cynamon i łyżeczkę soli, podsmażać jeszcze przez minutę. Wlać 1,5 l wody i gotować do miękkości marchwi. Wyszorować jedną pomarańczę. Zetrzeć z niej skórkę. Wycisnąć sok z obu owoców. Zmiksować zupę, wlać sok i dodać skórkę z pomarańczy. Doprawić solą, cukrem i białym pieprzem. Wlać mleko kokosowe i ponownie doprawić. Na koniec dodać zimne masło i wymieszać. Podawać zupę ciepłą ale nie gorącą.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.