Zupa krem ze szpinaku

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
szpinak świeży, młody 500g
bulion warzywny 1,5 litra
ser pleśniowy 100g
ziemniaki 2-3
gałka muszkatołowa szczypta
czosnek 2 ząbki
masło 2 łyżki
śmietanka kremówka pół szklanki
płatki migdałowe lub ziarna słonecznika do podania
sól i pieprz do smaku
Znam takich, których dopiero ta zupa przekonała do szpinaku!

Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę, szpinak opłukać, posiekać. Czosnek obrać. Szpinak włożyć na sito przelać wrzątkiem. Przełożyć do garnka razem z ziemniakami, zalać bulionem i gotować ok 10 minut aż ziemniaki będą miękkie. Dodać posiekany czosnek, masło  i gałkę i zmiksować. Dodać pokruszony ser i śmietankę. Dobrze wymieszać. Doprawić do smaku. Podawać z uprażonymi płatkami migdałowymi lub pestkami słonecznika.

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.