Zupa krem ze szpinaku
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
szpinak świeży, młody | 500g |
bulion warzywny | 1,5 litra |
ser pleśniowy | 100g |
ziemniaki | 2-3 |
gałka muszkatołowa | szczypta |
czosnek | 2 ząbki |
masło | 2 łyżki |
śmietanka kremówka | pół szklanki |
płatki migdałowe lub ziarna słonecznika | do podania |
sól i pieprz do smaku |
Znam takich, których dopiero ta zupa przekonała do szpinaku!
Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę, szpinak opłukać, posiekać. Czosnek obrać. Szpinak włożyć na sito przelać wrzątkiem. Przełożyć do garnka razem z ziemniakami, zalać bulionem i gotować ok 10 minut aż ziemniaki będą miękkie. Dodać posiekany czosnek, masło i gałkę i zmiksować. Dodać pokruszony ser i śmietankę. Dobrze wymieszać. Doprawić do smaku. Podawać z uprażonymi płatkami migdałowymi lub pestkami słonecznika.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.