- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
szpinak świeży, młody | 500g |
bulion warzywny | 1,5 litra |
ser pleśniowy | 100g |
ziemniaki | 2-3 |
gałka muszkatołowa | szczypta |
czosnek | 2 ząbki |
masło | 2 łyżki |
śmietanka kremówka | pół szklanki |
płatki migdałowe lub ziarna słonecznika | do podania |
sól i pieprz do smaku | |
Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę, szpinak opłukać, posiekać. Czosnek obrać. Szpinak włożyć na sito przelać wrzątkiem. Przełożyć do garnka razem z ziemniakami, zalać bulionem i gotować ok 10 minut aż ziemniaki będą miękkie. Dodać posiekany czosnek, masło i gałkę i zmiksować. Dodać pokruszony ser i śmietankę. Dobrze wymieszać. Doprawić do smaku. Podawać z uprażonymi płatkami migdałowymi lub pestkami słonecznika.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...