Do jednego litra gotującej się wody wrzucamy dwie kostki rosołowe. Następnie dodajemy pokrojone wcześniej w kostkę serki topione. Przez piętnaście minut gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając do ich prawie całkowitego rozpuszczenia się. Dodajemy trzy szczypty bazylii i tyle samo oregano. Chwilę przed zdjęciem zupy z palnika dodajemy trzy łyżki śmietany. Gorącą zupę nalewamy do miseczek, gdzie wcześniej na dnie umieszczamy startą mozzarellę. Posypujemy pietruszką , podajemy z bagietką.
Zupa krem z topionym serem
- Czas 15 min.
- Czas oczekiwania 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
śmietankowe serki topione | 3 szt |
kulka sera mozzarella | 1 |
kostki bulionowe najlepiej warzywne | 2 |
śmietana 18 | 1 |
bagietka czosnkowa | 1 |
bazylia | szczypta |
oregano | szczypta |
natka pietruszki | 1 pęczek |
śmietankowe serki topione | 3 szt |