Krem z selera z szynką parmeńską

  • Czas 45 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
seler 500 g
szynka parmeńska 80 g
duża cebula 1
pestki z dyni 4 łyżki
białe wino 1/2 szklanki
śmietana 18% 200 ml
świeża szałwia lub rozmaryn 1/2 pęczka
masło 30 g
bulion warzywny 400 ml
sól
pieprz

Pokroić selery i cebulę w kostkę. Rozgrzać w rondlu 20 g masła. Przesmażyć seler i cebulę. Dolać wino. Zagotować. Dolać wywar. Gotować pod przykryciem 25 minut.

Zmiksować. Dodać śmietanę. Doprawić. Na pozostałym maśle usmażyć listki szałwii (jeśli ich używamy) a na suchej patelni uprażyć pestki dyni jeśli ich używamy).

Podsmażyć plastry szynki.

Rozlać zupę do talerzy; do każdej porcji dodać szynkę i ewentualnie uprażone pestki dyni i liście szałwii lub rozmarynu.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.