Papryki obrać ze skórki, zachowując sok z pieczenia (patrz: słownik kulinarny). Pomidory obrać, usunąć pestki. Posiekać seler i czosnek. Oczyścić i posiekać chili. Rozgrzać oliwę z garnku o grubym dnie. Zeszklić czosnek, chili i seler. Zalać bulionem. Gotować aż seler będzie miękki. Dodać pokrojone pomidory i paprykę. Zagotować, zmiksować. Odparować do pożądanej gęstości. Ubić lekko kremówkę. Podawać krem z kleksem kremówki i dodatkiem świeżej, ciemnej bagietki.
Zupa krem z pomidorów i papryki
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
papryki czerwone okrągłe | 6 dużych |
pomidory | 1 kg |
oliwa | 1/4 szklanki |
śmietanka kremówka | 1/2 szklanki |
czosnek | 3 ząbki |
seler naciowy | 4 gałązki |
bulion warzywny | 1,5 l |
świeże zioła | do dekoracji |
papryka słodka | 1 łyżeczka |
papryczki chili | 1-2 |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.