Papryki obrać ze skórki, zachowując sok z pieczenia (patrz: słownik kulinarny). Pomidory obrać, usunąć pestki. Posiekać seler i czosnek. Oczyścić i posiekać chili. Rozgrzać oliwę z garnku o grubym dnie. Zeszklić czosnek, chili i seler. Zalać bulionem. Gotować aż seler będzie miękki. Dodać pokrojone pomidory i paprykę. Zagotować, zmiksować. Odparować do pożądanej gęstości. Ubić lekko kremówkę. Podawać krem z kleksem kremówki i dodatkiem świeżej, ciemnej bagietki.
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
papryki czerwone okrągłe | 6 dużych |
pomidory | 1 kg |
oliwa | 1/4 szklanki |
śmietanka kremówka | 1/2 szklanki |
czosnek | 3 ząbki |
seler naciowy | 4 gałązki |
bulion warzywny | 1,5 l |
świeże zioła | do dekoracji |
papryka słodka | 1 łyżeczka |
papryczki chili | 1-2 |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...