Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
kalafior | 1 |
szalotki | 2 |
masło | 30 g |
śmietanka kremówka | 200ml |
bagietka | pół |
masło do smażenia grzanek | 50 g |
gałka muszkatołowa | szczypta |
ser pleśniowy | 100g |
sól i pieprz do smaku |
Pyszna zupa, którą można śmiało umieścić w świątecznym menu.
Kalafior umyć, pokroić na małe kawałki. Szalotki obrać, poszatkować. W dużym rondlu rozgrzać 30 g masła. Zeszklić szalotki. Dodać kalafior, dodać tyle wody, by przykryła warzywa i gotować do miękkości, dodając łyżeczkę soli. W tym czasie pokroić bagietkę w kostkę i usmażyć grzanki na maśle. Ser pokruszyć. Gdy kalafior będzie miękki dodać kremówkę, podgrzać i zmiksować zupę. Podawać z pokruszonym serem i grzankami.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.