Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
kalafior 1
szalotki 2
masło 30 g
śmietanka kremówka 200ml
bagietka pół
masło do smażenia grzanek 50 g
gałka muszkatołowa szczypta
ser pleśniowy 100g
sól i pieprz do smaku
Pyszna zupa, którą można śmiało umieścić w świątecznym menu.

Kalafior umyć, pokroić na małe kawałki. Szalotki obrać, poszatkować. W dużym rondlu rozgrzać 30 g masła. Zeszklić szalotki. Dodać kalafior, dodać tyle wody, by przykryła warzywa i gotować do miękkości, dodając łyżeczkę soli. W tym czasie pokroić bagietkę w kostkę i usmażyć grzanki na maśle. Ser pokruszyć. Gdy kalafior będzie miękki dodać kremówkę, podgrzać i zmiksować zupę. Podawać z pokruszonym serem i grzankami.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.