- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
kalafior | 1 |
szalotki | 2 |
masło | 30 g |
śmietanka kremówka | 200ml |
bagietka | pół |
masło do smażenia grzanek | 50 g |
gałka muszkatołowa | szczypta |
ser pleśniowy | 100g |
sól i pieprz do smaku | |
Kalafior umyć, pokroić na małe kawałki. Szalotki obrać, poszatkować. W dużym rondlu rozgrzać 30 g masła. Zeszklić szalotki. Dodać kalafior, dodać tyle wody, by przykryła warzywa i gotować do miękkości, dodając łyżeczkę soli. W tym czasie pokroić bagietkę w kostkę i usmażyć grzanki na maśle. Ser pokruszyć. Gdy kalafior będzie miękki dodać kremówkę, podgrzać i zmiksować zupę. Podawać z pokruszonym serem i grzankami.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...