Zupa krem z czosnkiem niedźwiedzim
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
pory | 2 duże (tylko białe |
ziemniaki | 3-4 |
bulion warzywny | 750 ml |
czosnek niedźwiedzi | hojna garść |
oliwa | 4 łyżki |
śmietanka kremówka | pół szklanki |
chrzan tarty | 1-2 łyżki |
sól i pieprz do smaku |
Aromatyczny zwiastun wiosny - czosnek niedźwiedzi jest ostatnio na topie. Warto spróbować.
Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę. Pory opłukać dokładnie i pokroić w plasterki. Rozgrzać oliwę w rondlu, wrzucić pory, gdy opadną dodać ziemniaki. Wlać bulion. Gotować do miękkości (ok 15 minut). Czosnek posiekać, odkładając listek do dekoracji. Dodać do zupy. Zagotować. Zmiksować. Dodać śmietankę i chrzan. Ozdobić listkiem pokrojonym w paseczki.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.