Zupa krem z czosnkiem niedźwiedzim

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
pory 2 duże (tylko białe
ziemniaki 3-4
bulion warzywny 750 ml
czosnek niedźwiedzi hojna garść
oliwa 4 łyżki
śmietanka kremówka pół szklanki
chrzan tarty 1-2 łyżki
sól i pieprz do smaku
Aromatyczny zwiastun wiosny - czosnek niedźwiedzi jest ostatnio na topie. Warto spróbować.

Ziemniaki obrać i pokroić w  kosteczkę. Pory opłukać dokładnie i pokroić w plasterki. Rozgrzać oliwę w rondlu, wrzucić pory, gdy opadną dodać ziemniaki. Wlać bulion. Gotować do miękkości (ok 15 minut). Czosnek posiekać, odkładając listek do dekoracji. Dodać do zupy. Zagotować. Zmiksować. Dodać śmietankę i chrzan.  Ozdobić listkiem pokrojonym w paseczki.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.