Zupa krem z batatów

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
bataty (słodkie ziemniaki) 1 kg
mleko kokosowe ok. 250 ml
sok z 2 limonek
skórka z 1 limonki
chili w płatkach lub świeże posiekane 1 łyżka
imbir świeży kawałek 3 cm
szalotki 3 lub 1 cebula cukro
oliwa 3 łyżki
wywar warzywny 1,5 litra
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki lub świeża kolendra do podania
Zaskakujący smak tej zupy z pewnością zachwyci gości.

Szalotki obrać pokroić w kostkę, posiekać chili usuwając pestki. Bataty obrać pokroić w kostkę.  W garnku rozgrzać oliwę, dodać szalotki. Zeszklić. Dodać chili, podsmażać kilka sekund, dodać pokrojone bataty i wlać wywar. Lekko posolić i gotować aż bataty będą miękkie (ok 20 minut). Zmiksować. Dodać mleko kokosowe, skórkę z jednej limonki i sok z dwóch limonek. Posypać posiekaną natką lub kolendrą. Zupę można też podawać z grzankami czosnkowymi z razowego chleba, podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni lub krewetkami koktajlowymi. (Krewetki wrzucamy do zupy po zmiksowaniu i gotujemy 3-4 minuty).

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.