Zupa krem z batatów
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
bataty (słodkie ziemniaki) | 1 kg |
mleko kokosowe | ok. 250 ml |
sok z 2 limonek | |
skórka z 1 limonki | |
chili w płatkach lub świeże posiekane | 1 łyżka |
imbir świeży | kawałek 3 cm |
szalotki | 3 lub 1 cebula cukro |
oliwa | 3 łyżki |
wywar warzywny | 1,5 litra |
sól i pieprz do smaku | |
natka pietruszki lub świeża kolendra do podania |
Zaskakujący smak tej zupy z pewnością zachwyci gości.
Szalotki obrać pokroić w kostkę, posiekać chili usuwając pestki. Bataty obrać pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, dodać szalotki. Zeszklić. Dodać chili, podsmażać kilka sekund, dodać pokrojone bataty i wlać wywar. Lekko posolić i gotować aż bataty będą miękkie (ok 20 minut). Zmiksować. Dodać mleko kokosowe, skórkę z jednej limonki i sok z dwóch limonek. Posypać posiekaną natką lub kolendrą. Zupę można też podawać z grzankami czosnkowymi z razowego chleba, podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni lub krewetkami koktajlowymi. (Krewetki wrzucamy do zupy po zmiksowaniu i gotujemy 3-4 minuty).
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.