- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
bataty (słodkie ziemniaki) | 1 kg |
mleko kokosowe | ok. 250 ml |
sok z 2 limonek | |
skórka z 1 limonki | |
chili w płatkach lub świeże posiekane | 1 łyżka |
imbir świeży | kawałek 3 cm |
szalotki | 3 lub 1 cebula cukro |
oliwa | 3 łyżki |
wywar warzywny | 1,5 litra |
sól i pieprz do smaku | |
natka pietruszki lub świeża kolendra do podania | |
Szalotki obrać pokroić w kostkę, posiekać chili usuwając pestki. Bataty obrać pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, dodać szalotki. Zeszklić. Dodać chili, podsmażać kilka sekund, dodać pokrojone bataty i wlać wywar. Lekko posolić i gotować aż bataty będą miękkie (ok 20 minut). Zmiksować. Dodać mleko kokosowe, skórkę z jednej limonki i sok z dwóch limonek. Posypać posiekaną natką lub kolendrą. Zupę można też podawać z grzankami czosnkowymi z razowego chleba, podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni lub krewetkami koktajlowymi. (Krewetki wrzucamy do zupy po zmiksowaniu i gotujemy 3-4 minuty).
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...