Zupa kartoflanka z zacierkami „Dziad z babą”

  • Czas 25 min.
  • Czas oczekiwania 1 godz. 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
włoszczyzna 1
cebula 1
ziemniaki 4
liść laurowy 2
ziele angielskie 4 ziarenka
jajko 1
mąka pszenna 2/3 szklanki
klarowane masło
sól i pieprz
posiekana natka pietruszki 1 łyżka
wędzony boczek 15-20 dag
W XIX wieku, kiedy ziemniaki rozprzestrzeniły się w regionie Bieszczad, stały się jednym z głównych składników diety miejscowej ludności. Stanowiły podstawę wielu dań, takich jak placki, pierogi a także zupy np. „Dziad z babą”. Ten wywar z kartoflami i zacierkami to idealna propozycja na jesienne popołudnie.

Zacierki

Z jajka, mąki i szczypty soli zagnieść ciasto. Ciasto powinno być dość zwarte i nie kleić się do rąk. Odrywając z ciasta małe kawałki, formować z nich kluseczki. Gotowe odłożyć na talerz oprószony mąką.

Zupa

Ziemniaki i cebulę obrać, umyć oraz pokroić w kostkę. Zagotować 2 litry wody z kawałkiem wędzonego boczku, włoszczyzną, liściem laurowym i zielem angielskim. Gotować około godziny. W czasie gdy wywar gotuje się, zeszklić na klarowanym maśle cebulę. Dodać do zupy zeszkloną cebulę wraz z tłuszczem z patelni i ziemniaki.  Kiedy ziemniaki będą już miękkie wrzucić do zupy przygotowane wcześniej zacierki. Całość gotować jeszcze 2-3 minuty. Doprawić solą i pieprzem.  Przed podaniem dodać posiekaną zieloną pietruszkę.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.