Zupa kartoflanka z zacierkami „Dziad z babą”
- Czas 25 min.
- Czas oczekiwania 1 godz. 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
włoszczyzna | 1 |
cebula | 1 |
ziemniaki | 4 |
liść laurowy | 2 |
ziele angielskie | 4 ziarenka |
jajko | 1 |
mąka pszenna | 2/3 szklanki |
klarowane masło | |
sól i pieprz | |
posiekana natka pietruszki | 1 łyżka |
wędzony boczek | 15-20 dag |
Zacierki
Z jajka, mąki i szczypty soli zagnieść ciasto. Ciasto powinno być dość zwarte i nie kleić się do rąk. Odrywając z ciasta małe kawałki, formować z nich kluseczki. Gotowe odłożyć na talerz oprószony mąką.
Zupa
Ziemniaki i cebulę obrać, umyć oraz pokroić w kostkę. Zagotować 2 litry wody z kawałkiem wędzonego boczku, włoszczyzną, liściem laurowym i zielem angielskim. Gotować około godziny. W czasie gdy wywar gotuje się, zeszklić na klarowanym maśle cebulę. Dodać do zupy zeszkloną cebulę wraz z tłuszczem z patelni i ziemniaki. Kiedy ziemniaki będą już miękkie wrzucić do zupy przygotowane wcześniej zacierki. Całość gotować jeszcze 2-3 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem dodać posiekaną zieloną pietruszkę.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.