Zupa jabłkowa
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
jabłka do gotowania (reneta, antonówka, boiken) | 1 kg |
mąka ziemniaczana | 2 łyżeczki |
cukier waniliowy | 2 łyżki |
goździki w proszku | ćwierć łyżeczki |
cymanom | pół łyżeczki |
śmietanka słodka | szklanka |
cukier do smaku | ok. 5 łyżek |
W dobie patriotyzmu jabłkowego, ten tradycyjny przepis jest jak znalazł.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić. Dolać półtora litra wody, goździki, cynamon i gotować 30 minut. Zmiksować blenderem. Zagotować. Mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać w ćwierć szklanki zimnej wody i wlać do zupy. Gotować kilka minut. Dolać śmietankę i dosłodzić do smaku. Podawać na ciepło lub na zimno.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.