Zupa jabłkowa

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jabłka do gotowania (reneta, antonówka, boiken) 1 kg
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
cukier waniliowy 2 łyżki
goździki w proszku ćwierć łyżeczki
cymanom pół łyżeczki
śmietanka słodka szklanka
cukier do smaku ok. 5 łyżek
W dobie patriotyzmu jabłkowego, ten tradycyjny przepis jest jak znalazł.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić. Dolać półtora litra wody, goździki, cynamon i gotować 30 minut. Zmiksować blenderem. Zagotować. Mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać w ćwierć szklanki zimnej wody i wlać do zupy. Gotować kilka minut. Dolać śmietankę i dosłodzić do smaku. Podawać na ciepło lub na zimno.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.