- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
jabłka do gotowania (reneta, antonówka, boiken) | 1 kg |
mąka ziemniaczana | 2 łyżeczki |
cukier waniliowy | 2 łyżki |
goździki w proszku | ćwierć łyżeczki |
cymanom | pół łyżeczki |
śmietanka słodka | szklanka |
cukier do smaku | ok. 5 łyżek |
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić. Dolać półtora litra wody, goździki, cynamon i gotować 30 minut. Zmiksować blenderem. Zagotować. Mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać w ćwierć szklanki zimnej wody i wlać do zupy. Gotować kilka minut. Dolać śmietankę i dosłodzić do smaku. Podawać na ciepło lub na zimno.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...