Zupa Gumbo na Mardi Gras
- Czas 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
Do przyprawy Cajun do pieczenia mięsa: | |
słodka papryka w proszku | 5 łyżeczek |
czerwone tabasco | 2 łyżeczki |
oregano | 0,5 łyżeczki |
tymianek | 1 łyżeczka |
czarny mielony pieprz | łyżeczka |
czosnek granulowany | łyżeczka |
cebula suszona | 1 łyżeczka |
sól | 2 łyżeczki |
pozostałe składniki: | |
skrzydełka kurze | 12 |
krewetki Black Tiger | 12 |
smalec | 2 łyżki |
mąka | 1 kopiasta łyżka |
kiełbasa węgierska mocno przyprawiona | 200 g |
seler naciowy | 2 łodygi |
cebula | 1 |
papryka zielona | 1 |
marchew | 1 |
pomidory | 4 |
natka pietruszki | pęczek |
liść laurowy | 2 |
bulion drobiowy | 1,2 l |
tabasco | 1 łyżeczka |
Sól, cukier do smaku | |
ryż | 300 g |
W żaroodpornym naczyniu z przykrywką wymieszać składniki przyprawy Cajun. Dodać skrzydełka, dokładnie wymieszać z przyprawą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na godzinę. Oczyścić i drobno posiekać cebulę, seler, paprykę, natkę pietruszki. Marchew obrać i pokroić na talarki. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić na grube plasterki. W rondlu o grubym dnie rozgrzać smalec, dodawać po kolei: kiełbasę, cebulę, kiedy się zeszkli wsypać paprykę, seler i marchew. Smażyć mieszając. Dodać mąkę, kiedy nabierze ciemnozłotego koloru wlać szklankę bulionu i dobrze wymieszać. Dolać resztę bulionu, dodać liść laurowy i tabasco. Gotować od czasu do czasu mieszając aż zgęstnieje. Dodać pomidory, upieczone skrzydełka oraz obrane krewetki. Gotować 10 minut. Doprawić do smaku. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Czytaj więcej o Nowym Orleanie:
Wściekły pies - Kliknij
Mardi Gras w Nowym Orleanie - Kliknij
Luizjana pachnie tabasco - Kliknij
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.