Zupa Gumbo na Mardi Gras

  • Czas 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
Do przyprawy Cajun do pieczenia mięsa:
słodka papryka w proszku 5 łyżeczek
czerwone tabasco 2 łyżeczki
oregano 0,5 łyżeczki
tymianek 1 łyżeczka
czarny mielony pieprz łyżeczka
czosnek granulowany łyżeczka
cebula suszona 1 łyżeczka
sól 2 łyżeczki
pozostałe składniki:
skrzydełka kurze 12
krewetki Black Tiger 12
smalec 2 łyżki
mąka 1 kopiasta łyżka
kiełbasa węgierska mocno przyprawiona 200 g
seler naciowy 2 łodygi
cebula 1
papryka zielona 1
marchew 1
pomidory 4
natka pietruszki pęczek
liść laurowy 2
bulion drobiowy 1,2 l
tabasco 1 łyżeczka
Sól, cukier do smaku
ryż 300 g
Tradycyjna nowoorleańska zupa podawana w ostatni dzień karnawału. Podobnie jak bigos najlepsza jest odgrzewana

W żaroodpornym naczyniu z przykrywką wymieszać składniki przyprawy Cajun. Dodać skrzydełka, dokładnie wymieszać z przyprawą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na godzinę. Oczyścić i drobno posiekać cebulę, seler, paprykę, natkę pietruszki. Marchew obrać i pokroić na talarki. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić na grube plasterki. W rondlu o grubym dnie rozgrzać smalec, dodawać po kolei: kiełbasę, cebulę, kiedy się zeszkli wsypać paprykę, seler i marchew. Smażyć mieszając. Dodać mąkę, kiedy nabierze ciemnozłotego koloru wlać szklankę bulionu i dobrze wymieszać. Dolać resztę bulionu, dodać liść laurowy i tabasco. Gotować od czasu do czasu mieszając aż zgęstnieje. Dodać pomidory, upieczone skrzydełka oraz obrane krewetki. Gotować 10 minut. Doprawić do smaku. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.  Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

 

Czytaj więcej o Nowym Orleanie:

Wściekły pies - Kliknij

Mardi Gras w Nowym Orleanie - Kliknij

Luizjana pachnie tabasco - Kliknij

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.