Zupa grzybowa z serem korycińskim
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
Nadbużańskie grzyby suszone | 20 dag |
seler | 1 |
pory | 2 |
marchew | 3 |
kapusta | 1/2 |
pietruszka | 1 |
duża cebula | 1 |
masło | 2 łyżki |
wywar mięsny | |
pieprz | |
Ser koryciński z czarnuszką | 20 dag |
świeży koperek do posypania | 1/2 pęczka |
grzanki ( opcjonalnie ) |
Grzyby moczymy na noc w niewielkiej ilości wody, potem wyjmujemy z wody, ale jej nie wylewamy
Kroimy je w paseczki. Warzywa obieramy, ścieramy na tarce – tylko por kroimy w paseczki. Cebulę siekamy drobno i szklimy na maśle w garnku do gotowania zupy. Gdy będzie miękka i przejrzysta, wkładamy grzyby oraz starte warzywa. Dwa razy mieszamy, a potem zalewamy całość gorącym wywarem i dodajemy wodę z moczenia grzybów.
Gotujemy razem, aż wszystkie składniki będą miękkie, a smaki się połączą (około 45 minut, na małym ogniu). Dosmaczamy hojnie pieprzem. Dwie minuty przed końcem gotowania do zupy wkładamy ser koryciński pokrojony w kostkę. Posypujemy koperkiem.
Podajemy z grzankami lub bez.
Przepis pochodzi z książki Magdy Gessler - "Smaczna Polska"
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.