Zupa grzybowa z serem korycińskim

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
Nadbużańskie grzyby suszone 20 dag
seler 1
pory 2
marchew 3
kapusta 1/2
pietruszka 1
duża cebula 1
masło 2 łyżki
wywar mięsny
pieprz
Ser koryciński z czarnuszką 20 dag
świeży koperek do posypania 1/2 pęczka
grzanki ( opcjonalnie )
Grzyby moczymy na noc w niewielkiej ilości wody, potem wyjmujemy z wody, ale jej nie wylewamy

Kroimy je w paseczki. Warzywa obieramy, ścieramy na tarce – tylko por kroimy w paseczki. Cebulę siekamy drobno i szklimy na maśle w garnku do gotowania zupy. Gdy będzie miękka i przejrzysta, wkładamy grzyby oraz starte warzywa. Dwa razy mieszamy, a potem zalewamy całość gorącym wywarem i dodajemy wodę z moczenia grzybów.

Gotujemy razem, aż wszystkie składniki będą miękkie, a smaki się połączą (około 45 minut, na małym ogniu). Dosmaczamy hojnie pieprzem. Dwie minuty przed końcem gotowania do zupy wkładamy ser koryciński pokrojony w kostkę. Posypujemy koperkiem.

Podajemy z grzankami lub bez.

 

Przepis pochodzi z książki Magdy Gessler - "Smaczna Polska"

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.