Zupa dyniowa
Miąższ dyni długo wydawał mi się mało interesujący kulinarnie. Aż nastąpił przełom – odkryłam idealną zupę dyniową.
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
średnia dynia | ok. 3 kg |
bagietka | 1/2 |
olej dyniowy | 5-6 łyżek |
ser gruyere | 250 g |
śmietanka | 1 szklanka |
bulion z kury | 1 litr |
gałka muszkatołowa | 1/4 łyżeczki |
sól | do smaku |
biały pieprz | do smaku |
Te zupę można również przyrządzić we wnętrzu wydrążonej dyni.
Dynię obrać, usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kosteczkę. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwy dyni przesypując serem. Zalać wywarem wymieszanym ze śmietanką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C. Piec aż dynia będzie zupełnie miękka (ok. 30 minut w zależności od gatunku dyni). Bagietkę pokroić w kosteczkę. Usmażyć grzanki na oleju dyniowym. Zupę zmiksować i doprawić gałką, solą i pieprzem. Podawać z grzankami.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.