Miąższ dyni długo wydawał mi się mało interesujący kulinarnie. Aż nastąpił przełom – odkryłam idealną zupę dyniową.
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
średnia dynia | ok. 3 kg |
bagietka | 1/2 |
olej dyniowy | 5-6 łyżek |
ser gruyere | 250 g |
śmietanka | 1 szklanka |
bulion z kury | 1 litr |
gałka muszkatołowa | 1/4 łyżeczki |
sól | do smaku |
biały pieprz | do smaku |
Dynię obrać, usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kosteczkę. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwy dyni przesypując serem. Zalać wywarem wymieszanym ze śmietanką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C. Piec aż dynia będzie zupełnie miękka (ok. 30 minut w zależności od gatunku dyni). Bagietkę pokroić w kosteczkę. Usmażyć grzanki na oleju dyniowym. Zupę zmiksować i doprawić gałką, solą i pieprzem. Podawać z grzankami.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...