Zupa cytrynowa z kurczakiem
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
ryż basmati | 5 łyżek suchego |
pierś kurczaka pojedyncza | 1 |
listek laurowy | 1 |
cytryny | 3 |
śmietana tłusta | 4 łyżki |
koperek, natka | do podania |
sól i pieprz do smaku | |
lub korpus kurczaka | 1 |
kość cielęca ze szpikiem | 1 |
Wywodzi się z tradycji greckiej ale w tradycyjnej kuchni polskiej obecna od zawsze. Znakomita zupa na lato.
Kość cielęcą ze szpikiem przerąbać po skosie (najlepiej poprosić sprzedawcę, aby to zrobił) i gotować na malutkim ogniu 30 minut. Zamiast kości można użyć korpusu kurczaka ale smak będzie inny. Dodać pokrojone na kawałki mięso z piersi kurczaka, opłukany ryż i listek. Gotować jeszcze 15 minut. Cytryny przekroić, odciąć plasterki do dekoracji, wycisnąć sok. Gdy ryż będzie miękki zdjąć zupę z ognia. Wlać sok z cytryny i śmietanę. Wymieszać, doprawić. Posypać posiekaną natką lub koperkiem. Zupę podawać z plasterkami cytryny, ciepłą ale nie gorącą.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.