Zupa cytrynowa z kurczakiem

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
ryż basmati 5 łyżek suchego
pierś kurczaka pojedyncza 1
listek laurowy 1
cytryny 3
śmietana tłusta 4 łyżki
koperek, natka do podania
sól i pieprz do smaku
lub korpus kurczaka 1
kość cielęca ze szpikiem 1
Wywodzi się z tradycji greckiej ale w tradycyjnej kuchni polskiej obecna od zawsze. Znakomita zupa na lato.

Kość cielęcą ze szpikiem przerąbać po skosie (najlepiej poprosić sprzedawcę, aby to zrobił) i gotować na malutkim ogniu 30 minut. Zamiast kości można użyć korpusu kurczaka ale smak będzie inny. Dodać pokrojone na kawałki mięso z piersi kurczaka, opłukany ryż i listek. Gotować jeszcze 15 minut. Cytryny przekroić, odciąć plasterki do dekoracji, wycisnąć sok. Gdy ryż będzie miękki zdjąć zupę z ognia. Wlać sok z cytryny i śmietanę. Wymieszać, doprawić. Posypać posiekaną natką lub koperkiem. Zupę podawać z plasterkami cytryny,  ciepłą ale nie gorącą.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.