- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
ryż basmati | 5 łyżek suchego |
pierś kurczaka pojedyncza | 1 |
listek laurowy | 1 |
cytryny | 3 |
śmietana tłusta | 4 łyżki |
koperek, natka | do podania |
sól i pieprz do smaku | |
lub korpus kurczaka | 1 |
kość cielęca ze szpikiem | 1 |
Kość cielęcą ze szpikiem przerąbać po skosie (najlepiej poprosić sprzedawcę, aby to zrobił) i gotować na malutkim ogniu 30 minut. Zamiast kości można użyć korpusu kurczaka ale smak będzie inny. Dodać pokrojone na kawałki mięso z piersi kurczaka, opłukany ryż i listek. Gotować jeszcze 15 minut. Cytryny przekroić, odciąć plasterki do dekoracji, wycisnąć sok. Gdy ryż będzie miękki zdjąć zupę z ognia. Wlać sok z cytryny i śmietanę. Wymieszać, doprawić. Posypać posiekaną natką lub koperkiem. Zupę podawać z plasterkami cytryny, ciepłą ale nie gorącą.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...