Zupa chrzanowa z grzankami

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
włoszczyzna bez kapusty 1 duży pęczek
ziemniaki 4-5
chrzan 1-2 słoiki
listek laurowy 2
ziele angielskie 2-3 ziarna
śmietana 22% 250 ml
cieniutkie kromki razowego chleba 4
oliwa 1 łyżka
Sól, cukier i pieprz do smaku
Cudowna zupa o zaskakującym smaku i dużej wartości odżywczej.

Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić w kawałki. Zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie i gotować do miękkości. Wyjąc ziele i liść. Zmiksować. Dodać chrzan (musi go być dużo!). Doprawić śmietaną, solą i cukrem do smaku. Pokroić chleb w kosteczkę, usmażyć grzanki na oliwie. Podawać zupę z grzankami.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.