Zupa chrzanowa z grzankami
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
włoszczyzna bez kapusty | 1 duży pęczek |
ziemniaki | 4-5 |
chrzan | 1-2 słoiki |
listek laurowy | 2 |
ziele angielskie | 2-3 ziarna |
śmietana 22% | 250 ml |
cieniutkie kromki razowego chleba | 4 |
oliwa | 1 łyżka |
Sól, cukier i pieprz do smaku |
Cudowna zupa o zaskakującym smaku i dużej wartości odżywczej.
Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić w kawałki. Zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie i gotować do miękkości. Wyjąc ziele i liść. Zmiksować. Dodać chrzan (musi go być dużo!). Doprawić śmietaną, solą i cukrem do smaku. Pokroić chleb w kosteczkę, usmażyć grzanki na oliwie. Podawać zupę z grzankami.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.