- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
włoszczyzna bez kapusty | 1 duży pęczek |
ziemniaki | 4-5 |
chrzan | 1-2 słoiki |
listek laurowy | 2 |
ziele angielskie | 2-3 ziarna |
śmietana 22% | 250 ml |
cieniutkie kromki razowego chleba | 4 |
oliwa | 1 łyżka |
Sól, cukier i pieprz do smaku | |
Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić w kawałki. Zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie i gotować do miękkości. Wyjąc ziele i liść. Zmiksować. Dodać chrzan (musi go być dużo!). Doprawić śmietaną, solą i cukrem do smaku. Pokroić chleb w kosteczkę, usmażyć grzanki na oliwie. Podawać zupę z grzankami.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...