Zupa cebulowo-porowa

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
cebula 1 kg
pory 2 duże
masło 100g
bulion warzywny 1,5 litra
suszony tymianek 1 łyżeczka
białe wino lub brandy 1/3 szklanki
mielona kolendra pół łyżeczki
sól i pieprz do smaku
grzanki do podania (ewentualnie)
Przyjemny wariant klasycznej francuskiej zupy cebulowej

Cebulę i pory oczyścić, obrać, pokroić w cienkie plasterki (pory razem z zielonymi częściami, usunąć tylko te najstarsze i najtwardsze fragmenty liści). W rondlu o grubym dnie rozgrzać masło. Dodać cebulę i pory i dusić aż zmiękną. Dolać bulion i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać alkohol i zioła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę zazwyczaj podaje się z grzankami z serem ale wówczas danie przestaje być bezglutenowe.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.