Zupa cebulowo-porowa
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
cebula | 1 kg |
pory | 2 duże |
masło | 100g |
bulion warzywny | 1,5 litra |
suszony tymianek | 1 łyżeczka |
białe wino lub brandy | 1/3 szklanki |
mielona kolendra | pół łyżeczki |
sól i pieprz do smaku | |
grzanki do podania (ewentualnie) |
Przyjemny wariant klasycznej francuskiej zupy cebulowej
Cebulę i pory oczyścić, obrać, pokroić w cienkie plasterki (pory razem z zielonymi częściami, usunąć tylko te najstarsze i najtwardsze fragmenty liści). W rondlu o grubym dnie rozgrzać masło. Dodać cebulę i pory i dusić aż zmiękną. Dolać bulion i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać alkohol i zioła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę zazwyczaj podaje się z grzankami z serem ale wówczas danie przestaje być bezglutenowe.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.