- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
cebula | 1 kg |
pory | 2 duże |
masło | 100g |
bulion warzywny | 1,5 litra |
suszony tymianek | 1 łyżeczka |
białe wino lub brandy | 1/3 szklanki |
mielona kolendra | pół łyżeczki |
sól i pieprz do smaku | |
grzanki do podania (ewentualnie) | |
Cebulę i pory oczyścić, obrać, pokroić w cienkie plasterki (pory razem z zielonymi częściami, usunąć tylko te najstarsze i najtwardsze fragmenty liści). W rondlu o grubym dnie rozgrzać masło. Dodać cebulę i pory i dusić aż zmiękną. Dolać bulion i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać alkohol i zioła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę zazwyczaj podaje się z grzankami z serem ale wówczas danie przestaje być bezglutenowe.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...