Zupa cebulowa z jajkiem

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
bulion warzywny lub mięsny 1 1/2 l
jajka 4
mąka pszenna 2 łyżki
pieczywo 4 kromki
żółty ser 50 g
cebula 250 g
masło 50 g
czosnek 1 ząbek
sól
pieprz

Pokroić cebulę w kostkę i zeszklić na maśle. Oprószyć mąką i smażyć jeszcze chwilę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewamy bulionem. Gotujemy ok godzinę. Pieczywo posmarować masłem i podpiec w piekarniku na grzanki. Rozlać zupę do czterech żaroodpornych miseczek. Na wierzchu ułożyć grzankę. Na każdą grzankę wbić jajko. Wstawić miseczki do piekarnika nagrzanego do 200 C i zapiekać, aż jajka się zetną.

Po wyjęciu z piekarnika posypać tartym serem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.