Zupa brokułowo-selerowa
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
wywar warzywny | 2l |
seler naciowy | 8 gałązek |
brokuł | 1 |
mleczko kokosowe lub kremówka | 200ml |
trawa cytrynowa | 1 |
Czosnek (niekoniecznie) | 1 mały ząbek |
sól i cukier |
Trawa cytrynowa nadaje tej zupie egzotyczny posmak.
Seler obrać i pokroić na plasterki. Brokuł podzielić na różyczki. Do wywaru dodać trawę cytrynową i seler. Gotować 10 minut. Dodać brokuły, gotować jeszcze 6 minut. Dodać śmietankę, lub – jeśli chcemy uzyskać bardziej egzotyczny smak – mleczko kokosowe. Dodać roztarty czosnek. Zagotować. Wyjąć trawę cytrynową. Doprawić solą i odrobiną cukru. Jeśli chcemy by smak był ostrzejszy należy dodać razem z selerem posiekaną papryczkę chili.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.