Zupa brokułowa z pesto
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
wywar warzywny | 1,5 litra |
brokuł | 1 |
ziemniak | 2-3 |
pesto | 1 łyżka |
śmietanka 18% | 1 szklanka |
gałka muszkatołowa | 1/2 łyżeczki |
czosnek | 3 ząbki |
bazylia do dekoracji |
Dodatek bazylii nadaje tej zupie nieoczekiwany aromat.
Obrać i pokroić ziemniaki w kostkę. Umyć i podzielić brokuł na różyczki. Ugotować warzywa w wywarze do miękkości, dodając roztarty czosnek i pesto (ok 15 minut). Włożyć do zupy blender i miksować 2-3 sekundy, atak aby część brokułów pozostała w całości. Dodać śmietankę, doprawić gałką, sola i pieprzem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.