Zrazy wołowe z kiszoną kapustą i boczkiem
- Czas 30 min.
- Czas oczekiwania 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
wołowina zrazowa | 600 gram |
wędzony boczek | 200 gram |
kapusta kiszona | 300 gram |
liść laurowy | 2 |
ziele angielskie | 4 ziarenka |
czosnku | 3 ząbki |
chleb razowy | 1 kromka |
sól i pieprz | do smaku |
olej lub smalec | do smażenia |
Jedno z wdzięczniejszych dań z wołowiny. Po pierwsze jest proste w wykonaniu. Po drugie można przygotować więcej zrazów i podzielić się nimi z rodziną, bo są równie dobre następnego dnia. Po trzecie są tańszą alternatywą dań przygotowywanych z polędwicy.
Mięso pokroić w poprzek włókien na 1-2 cm kotlety. Rozbić tłuczkiem na cienkie płaty. Kapustę oraz boczek posiekać i wymieszać razem. Na każdym płacie mięsa położyć kapustę z boczkiem i ściśle zawinąć. Zrazy zawiązać nicią kuchenną i smażyć z każdej strony na mocno rozgrzanym tłuszczu na ciemnobrązowy kolor. Czosnek posiekać na plastry. Zrazy podlać wodą, dodać przyprawy i dusić do momentu aż mięso będzie miękkie. Pod koniec dodać kromkę chleba razowego, poczekać aż się rozmoczy i zagęści sos. Sos doprawić solą i pierzem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.