1. Śledzie dokładnie opłukać i poczekać aż wyschną, a następnie natrzeć solą i pieprzem,skropić sokiem z cytryny(także w środku). Ząbki czosnku rozgnieść nożem i następnie włozyć do srodka ryby.Odstawić na godzinę do lodówki. Z ryb wyjąć czosnek .Obtaczać rybę w jajku i mące a następnie usmażyć na maśle. Na patelnię dodać też czosnek wyjęty z ryby, a on nada aromat smażeniu.Cały czas podczas smażenia,podlewamy rybę tczłuszczem.
2. Cebulę pokroić w piórka. Zeszkilić na patelni razem z orzechami nerkowca.Gdy cebula się zeszkli, a orzechy zarumienią, dodać miód i skarmelizować.cebulę podawać na usmażonej rybie.
3.Dip: Drobno posiekać zieloną cześć dymki,koledrę i chili oraz wsypać do miseczki. Do pokrojonych składników dodać jogurt naturalny i majonez .Posolić i popiepszyć.Staranie wymieszać i rozłożyć do czterech pojemniczków.