Do przyrządzenia grzanek najlepszy jest czerstwy chleb. Należy go pokroić na kromki, a następnie w kostki o krawędzi 1 cm. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220C. W tym czasie drobno posiekać szczypiorek, czosnek i pietruszkę. W rondelku rozpuścić masło, dodać do niego pozostałe składniki, wymieszać. W tak powstałym płynie namoczyć kostki z chleba. Rozłożyć na papierze do pieczenia, piec przez 15 minut do momentu, aż będą chrupiące. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
czerstwy chleb | kilka kromek |
masło | 50 g |
sól | szczypta |
czosnek | 2 ząbki |
pietruszka | kilka listków |
szczypiorek | garść |
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...