Zimowy tort (tort urodzinowy)

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka tortowa 190 g
cukier 190 g
Jaja z wolnego wybiegu 7
mąka ziemniaczana 60 g
sól szczypta
śmietana 36 500 ml
cukier puder 3 czubate łyżki
limonka otarta skórka z połó
miód naturalny 1 czubata łyżka
cynamon 1 łyżeczka
Gorąca kawa albo herbata 5 łyżek
wiórki kokosowe wedle uznania

Przygotowujemy biszkopt: Żółtka ubijamy z cukrem, białka ubijamy ze szczyptą soli w innym naczyniu, dodajemy sok z limonki. Do żółtek dodajemy kilka łyżek piany, przesiane obie mąki i pozostałą część piany białkowej. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut. Gdy ostygnie kroimy na 3 części.

Do gorącej kawy lub herbaty dodajemy miód i cynamon, mieszamy do rozpuszczenia miodu. Skrapiamy biszkopt (spód i część środkową). Ubijamy śmietanę z pudrem, dzielimy na 3 części, do 2 części dodajemy startą skórkę. Przekładamy tort śmietanką z limonką (x2). Śmietanką bez limonki smarujemy tort, możemy posypać go wiórkami kokosowymi.

Tort jest lekki i orzeźwiający.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.