Zimowa zupa z zielonej soczewicy
- Czas 40 min.
- Czas oczekiwania 4 godz.
- Trudność
- Porcja dla
zielona soczewica | 250 g |
ziemniaki | 4 |
marchew | 2 |
pietruszka | 1 |
seler naciowy | 3 gałązki |
cebula | 1 |
czosnek | 3 ząbki |
oliwa | 2 łyżki |
masło lub boczek na okrasę | |
listek laurowy | 2 |
ziele angielskie | 3-4 |
sól i pieprz do smaku |
Pyszna, pożywna, zdrowa zupa na chłodne dni. W wersji wegetariańskiej lub z mięsem.
Soczewice namoczyć 4-5 godzin. Po tym czasie, odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować 15 minut. W tym czasie obrać i pokroić warzywa. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę. Do gotującej się soczewicy dodać pokrojone warzywa i cebulę, listek, ziele i majeranek. Gotować aż warzywa będą miękkie (ok. 15 minut). Dodać roztarty czosnek, masło lub boczek pokrojony w kosteczkę i przyrumieniony na patelni po smażeniu cebuli.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.