- Czas przygotowania 40 min.
- Czas oczekiwania 4 godz.
- Trudność
- Porcja dla
zielona soczewica | 250 g |
ziemniaki | 4 |
marchew | 2 |
pietruszka | 1 |
seler naciowy | 3 gałązki |
cebula | 1 |
czosnek | 3 ząbki |
oliwa | 2 łyżki |
masło lub boczek na okrasę | |
listek laurowy | 2 |
ziele angielskie | 3-4 |
sól i pieprz do smaku | |
Soczewice namoczyć 4-5 godzin. Po tym czasie, odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować 15 minut. W tym czasie obrać i pokroić warzywa. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę. Do gotującej się soczewicy dodać pokrojone warzywa i cebulę, listek, ziele i majeranek. Gotować aż warzywa będą miękkie (ok. 15 minut). Dodać roztarty czosnek, masło lub boczek pokrojony w kosteczkę i przyrumieniony na patelni po smażeniu cebuli.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...