Ziemniaki dauphine

  • Czas 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
ziemniaki 1 kg
żółtka 4
masło 60g
gałka muszkatołowa
ciasto:
mąka 150g
jajka 2
sól pół łyżeczki
masło do smarowania

Obrane ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, przepuścić przez praskę lub maszynkę. Zrobić puree dodając masło,  żółtka, sól i gałkę muszkatołową. W rondlu zagotować szklankę wody z masłem. Zmniejszyć maksymalnie ogień, wsypać mąkę, energicznie mieszając. Dodać sól i cały czas mieszając gotować aż ciasto będzie odchodziło od ścianek. Zdjąć z ognia i ucierać dodając kolejno jajka. Połączyć masę ziemniaczaną z ciastem na gładką masę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i lekko posmarować masłem. Nałożyć masę do szprycy i wycisnąć na blachę ziemniaczane  rozetki. Zapiekać ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.