Obrane ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, przepuścić przez praskę lub maszynkę. Zrobić puree dodając masło, żółtka, sól i gałkę muszkatołową. W rondlu zagotować szklankę wody z masłem. Zmniejszyć maksymalnie ogień, wsypać mąkę, energicznie mieszając. Dodać sól i cały czas mieszając gotować aż ciasto będzie odchodziło od ścianek. Zdjąć z ognia i ucierać dodając kolejno jajka. Połączyć masę ziemniaczaną z ciastem na gładką masę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i lekko posmarować masłem. Nałożyć masę do szprycy i wycisnąć na blachę ziemniaczane rozetki. Zapiekać ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.
- Czas 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
ziemniaki | 1 kg |
żółtka | 4 |
masło | 60g |
gałka muszkatołowa | |
ciasto: |
mąka | 150g |
jajka | 2 |
sól | pół łyżeczki |
masło do smarowania | |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...