Ziemniaki au gratin
- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
ziemniaki | 1 kg |
śmietana 22% | 250 ml |
czosnek | 4 ząbki |
gałka muszkatołowa | hojna szczypta |
Cheddar (lub ementaler, lub pleśniowy lub mieszanka różnych serów) | 300 g |
sól i pieprz | |
masło | do formy |
Ta klasyczna zapiekanka z ziemniaków to samodzielne danie lub wykwintny dodatek do dań mięsnych.
Ziemniaki obrać i pokroić w cieniutkie plasterki (2-3 mm). Umyć dokładnie zimną wodą, osączyć na sicie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wymieszać śmietanę z solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i gałką muszkatołową. Dno naczynia żaroodpornego posmarować masłem. Położyć warstwę zimniaków, polać śmietaną, posypać serem i znów warstwa ziemniaków itd. aż do wyczerpania składników. Na wierzchu musi być śmietana i ser. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec ok. 50 minut. Odkryć, podnieść temperaturę do 200C i piec jeszcze 10 minut aby wierzch się zrumienił.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.