- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
ziemniaki | 1 kg |
śmietana 22% | 250 ml |
czosnek | 4 ząbki |
gałka muszkatołowa | hojna szczypta |
Cheddar (lub ementaler, lub pleśniowy lub mieszanka różnych serów) | 300 g |
sól i pieprz | |
masło | do formy |
Ziemniaki obrać i pokroić w cieniutkie plasterki (2-3 mm). Umyć dokładnie zimną wodą, osączyć na sicie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wymieszać śmietanę z solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i gałką muszkatołową. Dno naczynia żaroodpornego posmarować masłem. Położyć warstwę zimniaków, polać śmietaną, posypać serem i znów warstwa ziemniaków itd. aż do wyczerpania składników. Na wierzchu musi być śmietana i ser. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec ok. 50 minut. Odkryć, podnieść temperaturę do 200C i piec jeszcze 10 minut aby wierzch się zrumienił.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...