Ziemniaki myjemy, osuszamy. Kroimy ostrym nożem na cieniutkie paseczki, uważając żeby nie przekroić ziemniaka do końca. Układamy w naczyniu żaroodpornym. W rondelku podgrzewamy oliwę z masłem. Posypujemy ziemniaki ulubionymi ziołami i przyprawami ( u mnie mieszanka Kamis do ziemniaków, rozmaryn, czosnek, chili, tymianek, pieprz ziołowy) i polewamy każdy ziemniaczek łyżką stopionego masła, połączonego z oliwą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na 60 minut. Co jakiś czas otwieramy piekarnik i podlewamy ziemniaczki masłem. Pod koniec pieczenia można posypac tartym serem ( najlepiej ostrzejszym ) i szczypiorkiem lub do pieczenia dodać natkę pietruszki żeby ziemniaczki nabrały pietruszkowego aromatu. Podawać do mięs lub jako samodzielne danie, z sosem czosnkowym. Smacznego :)