Ziemniaczki Hasselback

  • Czas 10 min.
  • Czas oczekiwania 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
Ziemniaki do pieczenia 8 szt
oliwa 100 ml
masło 10 dkg
przyprawa do ziemniaków rozmaryn chili sól pieprz ziołowy szczypta
opcjonalnie tarty ementaler wg upodobań
natka pietruszki lub szczypiorek wg upodobań

Ziemniaki myjemy, osuszamy. Kroimy ostrym nożem na cieniutkie paseczki, uważając żeby nie przekroić ziemniaka do końca. Układamy w naczyniu żaroodpornym. W rondelku podgrzewamy oliwę z masłem. Posypujemy ziemniaki ulubionymi ziołami i przyprawami ( u mnie mieszanka Kamis do ziemniaków, rozmaryn, czosnek, chili, tymianek, pieprz ziołowy) i polewamy każdy ziemniaczek łyżką stopionego masła, połączonego z oliwą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na 60 minut. Co jakiś czas otwieramy piekarnik i podlewamy ziemniaczki masłem. Pod koniec pieczenia można posypac tartym serem ( najlepiej ostrzejszym ) i szczypiorkiem lub do pieczenia dodać natkę pietruszki żeby ziemniaczki nabrały pietruszkowego aromatu. Podawać do mięs lub jako samodzielne danie, z sosem czosnkowym. Smacznego :)

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.