Ziemniaki myjemy, osuszamy. Kroimy ostrym nożem na cieniutkie paseczki, uważając żeby nie przekroić ziemniaka do końca. Układamy w naczyniu żaroodpornym. W rondelku podgrzewamy oliwę z masłem. Posypujemy ziemniaki ulubionymi ziołami i przyprawami ( u mnie mieszanka Kamis do ziemniaków, rozmaryn, czosnek, chili, tymianek, pieprz ziołowy) i polewamy każdy ziemniaczek łyżką stopionego masła, połączonego z oliwą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na 60 minut. Co jakiś czas otwieramy piekarnik i podlewamy ziemniaczki masłem. Pod koniec pieczenia można posypac tartym serem ( najlepiej ostrzejszym ) i szczypiorkiem lub do pieczenia dodać natkę pietruszki żeby ziemniaczki nabrały pietruszkowego aromatu. Podawać do mięs lub jako samodzielne danie, z sosem czosnkowym. Smacznego :)
- Czas przygotowania 10 min.
- Czas oczekiwania 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
Ziemniaki do pieczenia | 8 szt |
oliwa | 100 ml |
masło | 10 dkg |
przyprawa do ziemniaków rozmaryn chili sól pieprz ziołowy | szczypta |
opcjonalnie tarty ementaler | wg upodobań |
natka pietruszki lub szczypiorek | wg upodobań |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...