Ziemniaczane krokiety (Crocchette di patate)
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
mączyste ziemniaki | 1 kg |
gałka muszkatołowa | szczypta |
jajka | 4 |
ser parmezan | 100 gram |
sól, pieprz | |
mozzarella | 2 opakowania |
bułka tarta |
Te włoskie krokiety najczęściej podawane są jako przystawka. Mogą natomiast stanowić dodatek do dania mięsnego czy wegetariańskiego w miejsce ziemniaków, czy ryżu. Jeśli nafaszerujemy je mięsem z powodzeniem zastąpią danie główne.
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Zostawić do ostygnięcia, obrać i przecisnąć je przez praskę. Do rozgniecionych ziemniaków dodać starty parmezan, 2 jajka i przyprawy. Mozzarellę pokroić na kawałki. Każdy kawałek mozzarelli obtoczyć w masie ziemniaczanej. 2 jaka rozkłócić widelcem. Gotowe krokiety obtoczyć w jajkach i bułce tartej. Smażyć na głębokim tłuszczu.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.