Zielony krem z porów i groszku

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
zielony groszek świeży lub mrożony 250g
pory 250g
chleb razowy 4 kromki
gałka muszkatołowa do smaku
czosnek 2ząbki
oliwa 4 łyżki
masło 2 łyżki
bulion warzywny 1 litr
śmietanka 150ml
mięta garść
cukier
sól, świeżo zmielony pieprz
Wiosenny zielony krem ma nie tylko piękny kolor ale też zaskakujący smak.

Pory umyć, pokroić w plasterki, zeszklić na oliwie. Dodać bulion i groszek. Posolić, dodać pół łyżeczki cukru. Gotować 15 minut. Kromki chleba natrzeć roztartym czosnkiem, pokroić w kostkę i usmażyć na maśle. Do zupy dodać miętę, odkładając kilka listków do dekoracji. Zmiksować. Dodać śmietankę, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową.  Podawać ciepłą ale nie gorącą, udekorowaną miętą.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.