Zielony krem z porów i groszku
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
zielony groszek świeży lub mrożony | 250g |
pory | 250g |
chleb razowy | 4 kromki |
gałka muszkatołowa | do smaku |
czosnek | 2ząbki |
oliwa | 4 łyżki |
masło | 2 łyżki |
bulion warzywny | 1 litr |
śmietanka | 150ml |
mięta | garść |
cukier | |
sól, świeżo zmielony pieprz |
Wiosenny zielony krem ma nie tylko piękny kolor ale też zaskakujący smak.
Pory umyć, pokroić w plasterki, zeszklić na oliwie. Dodać bulion i groszek. Posolić, dodać pół łyżeczki cukru. Gotować 15 minut. Kromki chleba natrzeć roztartym czosnkiem, pokroić w kostkę i usmażyć na maśle. Do zupy dodać miętę, odkładając kilka listków do dekoracji. Zmiksować. Dodać śmietankę, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Podawać ciepłą ale nie gorącą, udekorowaną miętą.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.