- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
zielony groszek świeży lub mrożony | 250g |
pory | 250g |
chleb razowy | 4 kromki |
gałka muszkatołowa | do smaku |
czosnek | 2ząbki |
oliwa | 4 łyżki |
masło | 2 łyżki |
bulion warzywny | 1 litr |
śmietanka | 150ml |
mięta | garść |
cukier | |
sól, świeżo zmielony pieprz | |
Pory umyć, pokroić w plasterki, zeszklić na oliwie. Dodać bulion i groszek. Posolić, dodać pół łyżeczki cukru. Gotować 15 minut. Kromki chleba natrzeć roztartym czosnkiem, pokroić w kostkę i usmażyć na maśle. Do zupy dodać miętę, odkładając kilka listków do dekoracji. Zmiksować. Dodać śmietankę, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Podawać ciepłą ale nie gorącą, udekorowaną miętą.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...