Zielony falafel… z piekarnika!
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
cieciorka ugotowana lub z puszki | 400 g |
sól | 1/2 łyżeczki |
mielony kmin rzymski | 1łyżeczka |
ostra papryka | 1/4 łyżeczki |
dymki (posiekane zielone części) | pół pęczka |
kolendra posiekana | pół pęczka |
czosnek | 2 ząbki roztarte |
proszek do pieczenia | 1 łyżeczka |
soda | 1/2łyżeczki |
jajka | 2 |
Jest równie pyszny a o wiele mniej kaloryczny niż falafel smażony.
Wymieszać mikserem wszystkie składniki, oprócz jajek. Miksować, aż masa będzie jednolita. Dodać jajka, krótko zmiksować i odstawić na 15 minut do lodówki. Nagrzać piekarnik do 180°C. Wyłożyć blachę piekarnika papierem do pieczenia. Uformować 16 kotlecików i piec ok. 15 minut.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.