Zielony falafel… z piekarnika!

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
cieciorka ugotowana lub z puszki 400 g
sól 1/2 łyżeczki
mielony kmin rzymski 1łyżeczka
ostra papryka 1/4 łyżeczki
dymki (posiekane zielone części) pół pęczka
kolendra posiekana pół pęczka
czosnek 2 ząbki roztarte
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
soda 1/2łyżeczki
jajka 2
Jest równie pyszny a o wiele mniej kaloryczny niż falafel smażony.

Wymieszać mikserem wszystkie składniki, oprócz jajek. Miksować, aż masa będzie jednolita. Dodać jajka, krótko zmiksować i odstawić na 15 minut do lodówki. Nagrzać piekarnik do 180°C. Wyłożyć blachę piekarnika papierem do pieczenia. Uformować 16 kotlecików i piec ok. 15 minut.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.