Zielona zupa z porów i szpinaku
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
por | 1 duży |
szpinak | 2 garście |
brokuł | 1 mały |
Groszek mrożony | 2 szklanki |
wywar warzywny | 2 litry |
tymianek suszony lub świeży | do smaku |
gałka muszkatołowa | szczypta |
śmietanka 18% | 1 szklanka |
sól i pieprz do smaku |
Najlepiej udaje się ze świeżego szpinaku ale można użyć również mrożonego „liściastego”.
Pora dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Brokuł podzielić na cząstki. Szpinak opłukać dokładnie i pokroić. Zalać pory wywarem i gotować 15 minut. Dodać brokuł i groszek. Gotować 6 minut. Dodać szpinak i gotować jeszcze 2-3 minuty. Dodać śmietankę, sól i pieprz do smaku. Można użyć bardziej tłustej śmietanki – zupa będzie miała wówczas lepszy smak lecz będzie bardziej kaloryczna.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.